Startsida | Kalender | Tidskrift | Böcker| Länkar

 

 

 

Planerade möten under 2017

Onsdagen den 15 mars hade vi årsmöte. Det planerade föredraget fick utgå på grund av sjukdom men vi fick en intressant inblick i arbetet som urmakarlärling under mitten av 1900-talet. De närvarande fick varsitt exemplar av Tid-Skrift nummer 9.

Onsdagen den 10 maj Hade vi vårt vårmöte. Förutom en god middag och trevlig samvaro såg vi en intressant film om arbetet med att tillverka en kopia av Harrisons ur H4 och fick en inblick i hur Harrison kunde konstruera ett ur som var tillräckligt precist för att kunna fastställa longituden till sjöss. I filmen såg vi även hur boetten till uret tillverkades och graverades.

Vårutflykten gick till Sturehov och Vällinge kapell den 21 maj. Tyvärr kunde vi inte gå upp till tornuret i Vällinge kapell. Däremot fick vi en intressant visning av Sturehovs slott och dess tornur. Tornuret stod still vid vårt besök men senare har medlemmar i föreningen hjälpt till att få igång uret.

På höstmötet den 13 september var det som vanligt medlemmarnas afton. Vi fick bland annat se ett ur tillverkat av Per Larsson, imponerande arbetsprover från urmakarutbildningen, ett pneumatiskt ur och lyssna på en mekanisk fågel i en blomkruka.

Onsdagen den 22 november hade vi årets andra höstmöte. Olof P. besökte DEGAUVIS och berättade om renoveringen av stalluret från 1700-talet vid Stjärnsunds slott. Fastigheten förvaltas av Kungliga Vitterhetsakademien och renoveringen ingick som del i underhållet av fastigheten och dess inventarier. Olof beskrev arbetet för att kunna ta uret i drift igen. Han visade bland annat hur han gjutit nya kuggkransar till de slitna hjulen efter att ha blandat till rätt rödmetalllegering och hur de nya kuggarna anpassades till gamla driv. En intressant renovering och ett mycket uppskattat föredrag.

*  *  *

Är du intresserad av klockor och skulle vilja bli medlem eller undrar du något? Kontakta oss gärna genom

admin@degauvis.se